منوی برگه ها
منوی دسته ها

ارسال شده در تاریخ 16 سپتامبر, 2014 | 0 دیدگاه

درمان‌پرخاشگری در کودکان

درمان‌پرخاشگری در کودکان

براي‌ درمان‌ پرخاشگري‌ در كودكان‌ اولين‌ گام‌ اين‌ است‌ كه‌ نوع‌ پرخاشگري‌ آن‌ها و علت‌ آن‌ را براساس‌ توضيحاتي‌كه‌ ارائه‌ شد شناسايي‌ كنيم؛ و پرخاشگري‌ را به‌ صورت‌ موردي‌ برطرف‌ نماييم.

  در مورد كودك‌ پرخاشگري‌ كه‌ الگوپذيري‌ عامل‌ اين‌ گونه‌رفتار او بوده، بايد روي‌ الگوي‌ كودك‌  كار كرد و راه‌هاي‌ ديگري‌ جز پرخاشگري‌ رابه‌ آن‌ الگو آموخت.

اگر پرخاشگري‌ در اثر ناكامي‌ به‌ وجود آمده‌باشد، بايستي‌ كودك‌ ناكام‌ را در رسيدن‌ به‌ اهداف‌ مطلوب‌ و دوست‌داشتني‌ كمك‌كنيم.

در مواردي‌ كه‌ علت‌ پرخاشگري‌ اضطراب‌ است، بايد از نگراني‌ دروني‌ واضطراب‌ كودك‌ مطلع‌ شويم. به‌ كودكان‌ مضطرب‌ بايد فرصت‌ صحبت‌كردن‌ بدهيم‌ تانگراني‌ خود را ابراز كنند و تا حد امكان‌ بايستي‌ سعي‌ كنيم‌ در جهت‌ رفع‌نگراني‌اي‌ كه‌ آن‌ها را آزرده‌ است، قدم‌ برداريم. ورزش‌كردن‌ براي‌ اين‌ كودكان‌بسيار مؤثر است‌ و باعث‌ تخليه‌ هيجاني‌ مي‌شود.

در كشمكش‌هاي‌ دروني‌بايستي‌ كودك‌ را از حالت‌ دوگانگي‌ خارج‌ ساخت. كمك‌ به‌ كودكان‌ در تصميم‌گيري،باعث‌ مي‌شود كه‌ بياموزند به‌ حالت‌هاي‌ دوگانه‌ دروني‌ خود پايان‌ بخشند.

در پاره‌اي‌ از موارد، كودك‌ افسرده‌ پرخاشگري‌ شديدي‌ از خود نشان‌ مي‌دهد. در اين‌ ميان‌ لازم‌ است‌ به‌ اين‌ نكته‌ پي‌ ببريم‌ كه‌ او چه‌ چيز دوست‌داشتني‌اي‌را از دست‌ داده‌ و چگونه‌ مي‌شود مورد ازدست‌رفته‌ را براي‌ او جبران‌ كنيم.

در مورد پرخاشگري، شيطنت‌ و مصرف‌ دارو بايستي‌ حتماً با پزشك‌ متخصص‌ ارتباط‌داشته‌ باشيم‌ تا كودك‌ از نزديك‌ مورد معاينه‌ قرار گيرد.

هنگامي‌ كه‌كودك‌ قرباني‌ خشونت‌ در مدرسه‌ شده‌ است، بايستي‌ با مسئولان‌ مدرسه‌ صحبت‌ كنيم‌و لازم‌ است‌ كه‌ ايشان‌ طبق‌ قانون‌ و مقررات‌ خاص‌ با كودكان‌ خشونت گرا برخوردكنند؛ و نيز كودكاني‌ را كه‌ قرباني‌ خشونت‌ شده‌اند براساس‌ رفتارهاي‌ خوبشان‌مورد تشويق‌ و تاييد قرار دهند.

چنانچه‌ نوع‌ پرخاشگري‌ كودك‌ خصمانه‌ است، بايستي‌ كودك‌ را از آزار و اذيت‌كردن‌ دور كنيم‌ تا مجبور نباشد براي‌ تلافي‌و انتقام، افراد ديگر را اذيت‌ كند؛ و اگر پرخاشگري‌ از نوع‌ وسيله‌اي‌ است، بايستي‌راه‌هاي‌ ديگري‌ را جهت‌ مطرح‌كردن‌ كودك‌ برگزينيم‌ تا او ناچار نباشد از روش‌خشونت‌ براي‌ جلب‌ توجه‌ استفاده‌ كند.

نتيجه‌گيري‌:

به‌ طور كلي‌ خشونت‌ و پرخاشگري‌ بيش‌تر عامل‌ بيروني‌ دارد و فقط‌ در موارد خاص‌ به‌ علل‌ دروني‌ مربوط‌مي‌شود. والدين‌ در درجه‌ اول، بايستي‌ محرك‌هاي‌ محيطي‌ را كه‌ باعث‌ تحريك‌ خشم‌و ايجاد خشونت‌ در فرزندشان‌ مي‌شود شناسايي‌ و سپس‌ براي‌ رفع‌ آن‌ به‌ كمك‌ روانشناسان‌ و متخصصان‌ به شیوه های زیر اقدام‌نمايند.

** روش­های پذیرفته ­شده و غیر­پذیرفته را معین کنید.

بگذارید کودک از همان ابتدا دریابد که شما کدام یک از روش­های مخالفت­ کردن را پذیرفتنی و کدام را ناپذیرفتنی می­ دانید و البته، الگوی خوبی برای کودکتان باشید.

برای کودکان خردسال، رفتاری را که به عنوان راه­ حلی قابل قبول برای حل و رفع اختلافات در نظر می­ گیرید، توضیح دهید: «علی ما کتک­ کاری نمی­کنیم چون نوبت محمده. بعد از محمد نوبت توئه که با توپ بازی کنی».

فهرستی از راه­های پذیرفتنی برای خاتمه دادن به درگیری­ها، تهیه کنید. در مورد کودکان بزرگتر، در زمان مناسب­ تری، با یکدیگر راه­ حل­هایی را که می­تواند با به کارگیری آن­ها از درگیری بپرهیزد و یا مشکل را حل کند، تهیه کنید. کاملا جزییات را برای کودک شرح دهید. فهرستی از موقعیت­هایی را که اغلب در خانه اتفاق ما افتند ، تهیه کنید و در مورد هر یک از آن­ها، راه حل­های ممکن را مانند زیر بنویسید:

موقعیت                                               راه حل نامناسب                                       راه حل مناسب

در مورد اینکه چه کسی بازی را                    به طرف مقابل القاب زشت بدهد.                  هر دو طرف دلایل خود را بگویند.

برد، بحث است.

به جدول امتیازات نگاه کنند.

به یک نفر به عنوان داور مراجعه کنند.

** برای حل اختلافات، راه ­های دیگری را به کودک بیاموزید.

روش­های بهتر حل اختلافات را با شیوه نمایشی، به کودکتان بیاموزید.

* نقش همسالان کودک را در موقعیت­های مختلف بازی کنید و از کودک بخواهید که حادث ه­ای ایجاد کند. به او نشان دهید که چه­ طور شما از دعوا جلوگیری می­کنید. سپس نقش ­ها را عوض کنید و بگذارید کودک نقش حلال خونسرد را بازی کند.

* رفتار آرام را به کودک بیاموزید. زمانی که بحث و مشاجره شروع شد، به هر دو طرف مشاجره بگویید که یک قدم به عقب بردارند و یک نفس عمیق بکشند. از کودک بخواهید که با صدای آهسته و بدون نسبت دادن القاب به دیگران، علت دعوا را تعریف کند. سپس از هر کدام از طرفین بخواهید که راه­ حلی پیشنهاد دهند. ممکن است کودک، برای اینکه بتواند فکرش را خوب به کار بیندازد، نیاز به شمارش تا ده داشته باشد و یا اینکه باید دوبار نفس عمیق بکشد تا آرام بگیرد. ولی معمولا وقتی طرفین آرام گیرند، راه­ حل­ها به آسانی پیدا می­شود.

* در این مورد صحبت کنید که چه موقع باید از جرو بحث و جنگ و جدل کناره­ گیری کنند . گاهی بهترین واکنشی که نسبت به یک دعوا می­ توان داشت این است که کناره­ گیری کنید و یا حتی تسلیم شوید؛ زیرا این دعوا، ارزش وقت گذاشتن را ندارد.

*  زمانی که کودک، مهارت­ های جدیدی را برای حل و رفع اختلاف به کار گیرد و یا از دادن به یک دعوا خوددداری می­کند، او را تحسین کنید.

** از جنگ­ ها و مشاجره ­ها صورت ­برداری کنید.

فهرستی تهیه کنید که در آن راه ­حل­های مثبت را برای اختلافات، مشاجره­ها و حتی دعواهای جدی را ثبت کنید.

هر چند روز یکبار، فهرست را بازبینی کنید و با قدرشناسی، پیشرفت کودک را تحسین کنید: « تبریک میگم. سه روزه دعوا نکردی !» و یا « واقعا داری پیشرفت می­کنی. هفته پیش هفت ­بار و این هفته فقط سه بار با بچه­ ها بگو مگو کردی. » و یا اینکه « تونستی خودتو آروم کنی و کاری رو که چند بار تمرین کرده بودیم، انجام بدی.»

** به پیشرفت کودک جایزه بدهید. هدف­های معقولانه­ ا­ی در نظر بگیرید و برای رفتار بهتر کودک، به او وعده جایزه بدهید. مثلا کودکتان و دوستش کمتر با هم دعوا کردند، هر دو آن­ها را به سینما ببرید.

** از قبل، کودک را مطلع سازید که اگر باز هم در آینده دعوا کند، با پیامدهای منفی روبرو می­شود.

*کودک را از مزایایش محروم کنید. اگر دو پسرتان بر سر تلویزیون  دعوا می­کنند ، تماشای تلویزیون را برای باقی روز ممنوع کنید.

* از محرومیت موقت استفاده کنید. اگر دو دوست خوب، در جریان بازی با همدیگر دعوا کنند، آن­ها را از همدیگر جدا کنید و بگویید که :« اگه نتونید با هم کنار بیاین، اجازه ندارین که با هم بازی کنین.» بعد از محروم کردن آن­ها به مدت مناسب، اجازه دهید که دوباره به بازی بپردازند.

گردآوری: دکتر سیده حامده انفرادی

برگرفته از: چگونه با کودکم رفتار کنم؟؛ دکتر سهامی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

معادله امنیتی * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.